Trendrapport CBS 2019

mercredi 27 novembre 2019
Image title

Leestijd 4 minuten: Nederlanders houden van vakantie vieren! Dat blijkt wel uit de meest recente cijfers die het CBS heeft gepubliceerd. In het nieuwe Trendrapport toerisme, recreatie en vrije tijd 2019 is te zien dat in 2018 14,1 miljoen Nederlanders minstens één keer op vakantie gingen. Samen gingen zij wel 40,9 miljoen keer op vakantie! Wij hebben de meeste interessante bevindingen uit het rapport onder elkaar gezet.

DELEN | LEES MEER


Bestemming

Waar gingen al die vakantiegangers heen? Uit het trendrapport blijkt dat de meeste Nederlanders hun vakantievertier buiten de landsgrenzen zochten. Ruim 85 procent daarvan bleef binnen Europa (18,8 miljoen vakanties). Toch bleven veel vakantiegangers in de buurt, want de meest populaire buitenlandse vakantiebestemming was ons buurland Duitsland! Vooral voor korte vakanties van niet meer dan vier dagen was dit land een geliefde bestemming. Lange vakanties hielden Nederlanders vooral in Spanje.

Maar ook in Nederland is veel vakantie gevierd. Nederlanders beleefden in totaal 18,7 miljoen vakanties in eigen land. De meeste vakantiegangers trokken daarbij naar de provincie Gelderland, maar ook Limburg en Noord-Brabant werden goed bezocht. 93% van de mensen die in Nederland bleven koos ervoor om niet rond te trekken, maar op één vakantielocatie te verblijven. 

Accommodatie

En dan de belangrijkste vraag: hoeveel mensen kozen ervoor om te gaan kamperen? In het rapport is te lezen dat er in 2018 in binnen- én buitenland flink gekampeerd werd. In Nederland werden 15% van de vakanties doorgebracht in een tent, vouwwagen of caravan. Van de Nederlanders die naar het buitenland trokken koos 11% hier voor. Dit is een lichte stijging, want beide percentages zijn precies 1 procent gestegen ten opzichte van 2017! 

Image title
Zoals verwacht worden kampeerterreinen vooral bezocht in de zomermaanden. In augustus is het zelfs de meest populaire vorm van accommodatie! Natuurlijk is het in deze zonnige maanden ook heerlijk om te genieten van het buitenleven.

Image title
Ook interessant is dat veel Duitsers ervoor kiezen om vakantie te vieren op een Nederlandse camping. Duitsland is al jaren het belangrijkste herkomstland van buitenlandse gasten in Nederland en wel 22% van de Duitse toeristen verblijft in Nederland op een kampeerterrein. België kwam op de tweede plaats wat betreft het aantal gasten in Nederlandse accommodaties, maar hiervan koos slechts 9% voor een vakantie op een kampeerterrein.

Ten slotte is ook nog te zien in welke landsdelen er voor welke accommodaties werd gekozen. Daarin is te zien dat er vooral aan de kust veel gekampeerd werd door Nederlanders en buitenlandse toeristen. Ook in de verschillende bos- en heidegebieden werden kampeerterreinen drukbezocht. Er is dan ook niks zo fijn als meteen vanuit de tent of caravan de natuur in te stappen!

Image title
Het Trendrapport geeft een interessante indruk van de vakantiegewoonten van onze landgenoten. Een ding is duidelijk: kamperen blijft nog altijd een geliefde manier om vakantie te vieren onder Nederlanders! Bent u benieuwd naar het volledige rapport? U kunt het inzien op de site van het Centraal Bureau voor de Statistiek.    

Hoe waardeert u deze blog?

Chargement en cours
Chargement en cours