Kamperen ten tijde van het coronavirus

mardi 24 mars 2020
Leestijd 5 minuten: Sinds begin maart houdt het coronavirus Nederland in zijn greep. De impact van het virus is groot. Niet alleen in Nederland, maar over de hele wereld. De Rijksoverheid heeft verschillende maatregelen ingesteld om verspreiding van het virus tegen te gaan. Wij vertellen u graag wat deze maatregelen betekenen voor de kampeerwereld. De coronacrisis wordt door de regering en het RIVM constant in de gaten gehouden en maatregelen worden op basis hiervan aangepast. Wij houden het nieuws nauwkeurig in de gaten en zullen deze pagina regelmatig updaten om u te voorzien van de laatste informatie. 

DELEN | LEES MEER


Is kamperen nog mogelijk?

Laatste update: 03-6-2020
Ja! Kamperen is zeker mogelijk. Hoewel we uiteraard rekening moeten houden met de maatregelen, mogen we namelijk wel gewoon naar buiten. En hoewel diverse openbare plekken door de overheid gesloten zijn, mogen veel campings wel open. Wel is het belangrijk om sociaal contact met (met name groepen) mensen buiten uw huishouden te vermijden. Gelukkig is dat op de camping goed mogelijk. De velden zijn groot en u zit lekker in de buitenlucht, waardoor u makkelijk afstand kunt houden van uw medecampinggasten!

Veel campings zijn dus geopend, maar helaas niet allemaal. De regels verschillen op dit moment namelijk per veiligheidsregio. Gemeenten mogen campings sluiten, als zij hier reden toe zien. In de meeste regio's mag u wel overnachten op de camping als u eigen sanitaire voorzieningen hebt. Gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen moeten gesloten blijven. 1 juli gaan deze weer open en wordt het allemaal weer een stuk makkelijker! Op deze pagina van de ANWB vindt u een handig overzicht van de voorschriften per veiligheidsregio.

Omdat er voorlopig nog alleen gekampeerd mag worden als u eigen sanitaire voorzieningen heeft, gaat het er wel even anders aan toe op de camping. Heeft u een camper of caravan met ingebouwd toilet, dan kunt u zonder problemen gaan kamperen. Zoals te zien in dit item van RTL nieuws loopt ook de verkoop van chemische toiletten storm! Deze worden niet ingebouwd, dus bieden ze een oplossing als u met een tent gaat kamperen. Controleer wel van tevoren of chemische toiletten op de camping zijn toegestaan, want ook dit verschilt per regio. Bekijk dit artikel van Camptoo voor meer tips om uw camper of caravan zelfvoorzienend te maken. Campings zelf denken natuurlijk ook mee. Ze komen met creatieve oplossingen om ook mensen zonder eigen sanitaire voorzieningen te kunnen ontvangen. Zo zijn er campings die de sleutel van het sanitairgebouw aan slechts een familie tegelijkertijd uitlenen. En een creatieve campinghouder in Dalfsen heeft zelfs mobiel sanitair geregeld voor elke campinggast!

Welke maatregelen worden er op campings genomen?

Laatste update: 03-6-2020
Op de campings die geopend zijn gelden natuurlijk wel maatregelen om het coronavirus te bestrijden. Zoals hierboven beschreven is de grootste maatregel die is genomen voor campings dat gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen gesloten moeten zijn. Verder gelden op campings dezelfde maatregelen die in de rest van Nederland van kracht zijn. Per 1 juni zijn eet- en drinkgelegenheden weer geopend! Wel moeten hierbij maatregelen genomen worden, zodat er 1,5 meter afstand gehouden kan worden. Ook is het belangrijk dat u extra goed op uw hygiëne let. Als u ziekteverschijnselen heeft moet u niet naar de camping gaan, maar thuis blijven. Een overzicht van alle maatregelen vindt u op de site van het RIVM.

Veel campings nemen zelf ook extra maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Zo verhuren campings minder plekken, zodat er altijd een open plek tussen twee kampeerders kan zijn. Ook vragen campinghouders bijvoorbeeld om contact met de receptie te vermijden door vragen zo veel mogelijk online te stellen en wordt het inchecken op veel plekken contactloos geregeld. Campings door het hele land doen er alles aan om hun dienstverlening aan te passen aan de huidige maatregelen, zodat u als kampeerder toch van uw vakantie kunt genieten. Om meer informatie te krijgen over de maatregelen die uw camping genomen heeft, kunt u het beste naar de site van de camping gaan, of direct met de camping contact op nemen. 
 

Kan ik nog kamperen in het buitenland?

Laatste update: 03-6-2020
Tot nu toe was het advies om alleen naar het buitenland te reizen als het strict noodzakelijk is. Maar het kabinet wilt vanaf 15 juni het reisadvies voor de meeste Europese landen gaan versoepelen. Dat betekent dat het weer mogelijk wordt om naar het buitenland te reizen. U kunt weer op vakantie binnen Europa! Wel kunnen andere Europese landen nog wel voorwaarden of beperkingen hanteren, waardoor het nog niet mogelijk zal zijn om naar dit land te reizen. Het meest actuele reisadvies per land vindt u op de site van Buitenlandse Zaken. Reizen naar landen buiten Europa zal voorlopig waarschijnlijk nog niet mogelijk zijn.

Wij wensen iedereen de komende tijd veel sterkte en gezondheid toe.


Hoe waardeert u deze blog?

Chargement en cours
Chargement en cours